Peak Oil betekent het moment waarop de wereldwijde productie top van ruwe olie is bereikt en daarna alleen nog maar afneemt. Wanneer iets in productie afneemt, terwijl de vraag blijft groeien stijgt in ieder geval de prijs. In eerste instantie niet iets waar Jeroen v/d Veer van zou moeten schrikken. Shell is door de gestegen olieprijs (schommelt rond de $60 per vat) het op 1 na meest winstgevende bedrijf ter wereld. Nummer 1 is branchegenoot ExxonMobile.
Ook op wereldwijde beurzen wordt nog steeds volop in aandelen Shell, Bp etc gehandeld.
Wat is nu dan het "sidder-effect" van de term Peak Oil?
Niemand weet echt wanneer het moment komt wanneer de wereldwijde top is bereikt.
De grote olie bedrijven zullen er nu en in de toekomst veel aan gelegen zijn dit niet wereldkundig te gaan maken. En dit lijkt ze nu al op te gaan breken.
In 2004 werd de financiƫle wereld al opgeschrikt door het persbericht van Shell dat de bewezen reserves van olie en gas 20% lager waren dan altijd vermeldt. Bij Shell werd erover gesproken alsof een secretaresse een typ foutje had gemaakt. Veel financiƫle experts wisten natuurlijk wel beter. Wanneer zo'n bedrijf liegt over voorraden is het natuurlijk een optel sommetje waarom dat dan is. Omdat ze gewoon niet meer gas en olie uit de grond pompen en daarom hun voorraad aan moeten spreken. Een leek op dit gebied zou zich afvragen: "Is de olie bijna op ofzo?"
Nu is dit een onderwerp waarover iedereen nog lang discussieert, want niemand weet wat de aarde nog aan olie herbergt.
BP gaf laatst zijn visie op de olie voorraden in de wereld in een eigen onderzoeksrapport.
(De rode lijn geeft de eigenlijke Saoedische olievoorraad weer, de blauwe lijn is de olie hoeveelheid volgens BP in het rapport.)
De Saoedische olievoorraad loopt al sinds 1980 redelijk snel terug omdat er geen grote nieuwe olievelden meer worden gevonden. Maar waarom gaat een groot bedrijf als BP zulke berichten verspreiden?
Hoogstwaarschijnlijk puur om de rust in de markt te houden. Meer negatief nieuws over kleinere olie voorraden, weinig nieuwe velden en tekorten doen de prijs alleen maar meer opdrijven op een markt die toch al steeds meer en meer zenuwachtiger wordt. Door markten en consumenten het mooier doen lijken dan het is, winnen de olie bedrijven weer tijd.
Het is ieder voor zich in deze markt. Voor de grote multinationals is er alles aan gelegen om de rust zo lang mogelijk te bewaren. En dan denken ze vaak niet aan Jan Modaal die bij het tankstation staat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten