Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Mensen maken nu eenmaal fouten, ook in de medische wereld. Het lullige is alleen dat het daar mensenlevens betreft, terwijl ik in het ergste geval een typfout kan maken.
Waar gaat het om? Uit een rapport van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) blijkt dat één op de 24 sterfgevallen te wijten is aan een vermijdbare medische fout. Dit komt neer op pak ‘m beet 2000 mensen die onnodig sterven, en dat ieder jaar weer! Volgens de onderzoekers sterven vooral oudere patiënten die complexe zorg nodig hebben in het ziekenhuis. Bij deze groep komt onbedoelde schade vaker voor. Er wordt ook vaak meer risico genomen om hun levens te redden. Daarnaast komen verwijtbare fouten vaker voor bij slecht bijgehouden patiëntendossiers (klinkt logisch).
De Orde komt nu met een tienpuntenplan met als doel menselijke fouten zoveel mogelijk te voorkomen en de medische missers met de helft omlaag brengen. Hierin staat onder andere dat patiëntendossiers nauwkeuriger bijgehouden moeten worden en dat complicaties beter moeten worden geregistreerd en vaker moeten worden besproken. Daarnaast moeten toekomstige medische fouten eerder bekend worden gemaakt, om de doofpotcultuur uit te roeien.
Dit klinkt allemaal heel mooi, en natuurlijk verwachten we allemaal goeie, toegankelijke en inzichtelijke zorgverlening in Nederland. Maar zoals de titel al aangeeft: een foutje is snel gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten