dinsdag 26 juni 2007

Vóór de verandering

Gister las ik een boek. Dat overkomt me niet zo vaak dus het lijkt me meer dan genoeg nieuwswaarde hebben om het hier te posten. Ik kreeg het boekje (100 pagina’s A5, je moet ergens beginnen) vorige week in mijn handen gedrukt van Johan, mijn zwager. “moet je lezen, gaat over het vinden van nieuwe kaas!”. Nu ben ik gek op nieuwe kaas (fuck Old Amsterdam!) maar ik weet het koelvak van mijn Poiesz ook zonder een dergelijk boek blindelings te vinden, nutteloos ding dus.

Verkeerd gedacht, dit boek was geen verzamelalbum van supermarktplattegronden maar een doeltreffend
parabel waarin Kaas symbool staat voor datgene waarvan jij (als lezer) denkt gelukkig te worden. Wij zijn als mensen ons hele leven op zoek naar die ene specifieke Kaas, de sleutel tot ons grote geluk. En als we het gevonden hebben (een goede baan, een mooie lieve vrouw, een groot huis etc.) dan klampen we ons daar graag aan vast.
Vanaf nu vooral geen veranderingen meer graag!

Zelfs al is die goede baan na verloop van tijd al lang niet meer zo bevredigend als in het begin en steekt de relatie met de lieve vrouw schraal af tegen de warme liefde van de beginperiode. We blijven soms weken, maanden, jaren ronddraaien in een situatie waar we eigenlijk niet gelukkig mee zijn, maar onszelf ook niet van kunnen los trekken omdat het vertrouwd is. Blijkbaar maakt de gedachte aan het zwarte gat van onzekerheid na de verandering ons nog ongelukkiger dan we op dat moment met onze zekerheden al zijn.

Waarom zijn we zo bang voor verandering. Is dat een gebrek aan zelfvertrouwen dat we onze draai weer gaan vinden, misschien angst over hoe andere (gelukkige) zekerheden zich gaan verhouden tot de verandering. Allemaal gepeins en gepieker…

De praktijk leert echter dat veranderingen vaak juist alleen maar goeds oplevert. Nieuwe inzichten, nieuwe kansen, nieuwe mensen, nieuw geluk, nieuwe kaas.

Kijk maar eens terug op je leven tot nu toe. Of je nou 87 bent of 18 we hebben allemaal onze gedwongen of ongedwongen veranderingen meegemaakt. Ontslagen, gescheiden, wereldreis, studie afgebroken, nieuwe studie opgepakt, huis gekocht, huis verkocht. En bijna altijd kijken we terug op deze veranderingen met een glimlach op ons gezicht. “Ik ben zo blij dat ik dat toen-en-toen gedaan heb, anders zat ik nog steeds met dit-en-dat.

Na de laatste bladzijde te hebben omgeslagen heb ik mezelf voorgenomen om elk jaar een structureel de balans op te maken. Droog kijken naar wie ik ben en wat mijn zekerheden zijn om vervolgens te bepalen welke zekerheden ik wil verruilen voor nieuwe Kaas.

Ik heb in ieder geval besloten dat ik voor de verandering eens wat meer boeken ga lezen…

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het ook gelezen en het is inderdaad een eye-opener!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook gelezen dat het de mannen zijn,die het meeste moeite hebben met veranderingen...ahum.

    BeantwoordenVerwijderen